Legenda

Életem első mobil kemencéjével a Művészetek Völgyében találkoztam.
A taliándörögdi klastromnál két túlhidratált egyetemista kínált, a marketing szerint kétféle langallót. Kérdésemre, hogy melyik milyen, azt felelték, van égett és sületlen.
A mobil kemence két taligakerékre biggyesztett félbevágott fürdőkádból, és erre sározott vakondtúrás szerű púpból állt.
A csoda az volt, hogy működött, ha nem is kemenceként, csak sütőként, akkor is, maga az alapötlet, az zseniális.
Ekkor határoztam el, hogy megépítem a magam mobilkemencéjét. Mégpedig úgy, hogy tudja mindazt, amit egy jó, épített kemence, és nagy biztonsággal lehessen cipelni egyik rendezvényről a másikra.
Így született meg a Kemenceművek szállítható kemencéje.

A prototípust gépészként egy kicsit túlméreteztem, 2 tonnát nyomott és a vonalai is elnagyoltak voltak. Nyolc év után építettük át, már a mostani design szerint, az eredeti alvázra.
Ez alatt az idő alatt, évente nagyjából 25 - 37 rendezvénynapot működött, esténként 150 - 250 langallót sütve.
Egyik rendezvényről a másikra egy darus teherautó szállította, ami kb. 100 fel és leemelést jelent.


A mobilkemence stabilitását egy speciális alváz biztosítja, ezért nagy biztonsággal daruzható, emelhető, láncos emelővel, targoncával, békával. A szállítható kemencének , nincs szüksége drága alapozásra, mert teljesen önhordó.
Letelepíthető akár a kertben, térkövezett udvaron, vagy teraszon, amennyiben a terasz alátámasztása elbírja a kemence súlyát.

Hogy, mi a különbség a helyben épített és a mobil kemence között?

A Kemenceművek mobil kemencéi és kemencéi közt a különbség csak súlyban és formában van. A kemence "esze" ugyanaz mindkét esetben.
A mobil kemence hőtartója és sütőtere ugyan olyan, mint helyben épített kemence társáé. A szállítható kemence búbjában van némi különbség, mivel ez cserépből készül.
Mobil kemencéink az alföldi cserépből készült búbos kemence építési technológiáját alkalmazzák, míg helyben épített társaik téglából készülnek.
A fixen épített kemence, típustól függően, kb. 4 - 6 tonna.
A mobil kemence esetében fontos szempont, hogy könnyen szállítható legyen, súlya mérettől függően 750, és 1700 kg között változik. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a súlycsökkenés nem ment a teljesítmény rovására, a kemence "esze" az megmaradt.

Kinek ajánlom a Kemenceművek mobilkemencét?

Mindenkinek, aki szereti a több évszázados hagyományokat megőrző kézimunkával készülő termékeket, melyek a mai kor elvárásainak is megfelelnek.
Annak is ajánlom, aki nem szeretné végignézni és elszenvedni azt a 10 - 15 napos felfordulást (ami a száradási idővel együtt, kb. 1 hónap), amit egy kemence építése jelent. Mobil kemencéink 2 - 3 óra alatt letelepíthetők, és azonnal használatba vehetők, mivel már kiégetett állapotban kerülnek szállításra.

Azoknak is érdemes lehet egy mobil kemence, akiknek nincs nagy hely a kertben, vagy teraszon, mégis szeretnének kemencés ételeket. A kemencetestet, akár kereken guruló alvázzal is szállítjuk.

Kifejezetten ajánlom vendéglátósoknak, akik meg szeretnék lovagolni a kemencézés reneszánszát, hiszen ügyfeleink szerint a kemence látványa "behozza" a vendégeket, a sült malac, csülök, libacomb, stb. látványa, le is ülteti őket.
Ha egy bérelt ingatlanba nem akar beruházni, akkor is megoldás lehet a mobil kemence. Ha Ön költözik, a kemence is költözik.

Az általunk gyártott mobilkemencék rendezvénykemenceként brutális teljesítményt nyújtanak.
Egy példa: Céges vevőtalálkozón, 600 - 800 ember, délelőtti kiszolgálása pizzával, detoxikáló jelleggel.
A személyzet 4 fő + nyújtógép, 3 óra alatt 200 pizza.


Végül azoknak az embereknek ajánlom a mobil kemencét, akik biztosra akarnak menni a minőséget illetően.
28 éves múlttal, ebből az utóbbi 14 évben szállítható kivitelben is bevált technológia szerint építjük a kemencéket, jól működési garanciával.

Horváth Csaba
Vonyarcvashegy
Copyright © 2008 Kemenceművek | Minden jog fenntartva.
Kemenceművek