A kemence Használata

A kemence cserépből és agyagból készült hagyományos dongakemence. Sütőtere kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Felső része agyag és cserép, alsó sütőlapja agyagtégla.
Ez alatt helyezkedik el a hőtartó réteg, ami magnezitsamott. Ez a rétegszerkezet teszi lehetővé, hogy hagyományosan, az eltárolt hővel történjen a sütés. Külső burkolata hőszigetelt kályhásvakolat, mely jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. A direkt esőtől védőtető tartja távol.

A szállítható kemence egy speciális acélszerkezetre épül, így targoncával, daruval, vagy akár békával emelhető. Telepítése nem igényel különösebb alapozást, elhelyezhető akár a rendelhető fatárolós alvázra, akár utánfutóra, vagy minden olyan szerkezetre, ami a kemence súlyát elbírja. Ez mérettől függően változhat, kb 800, és 1700 kg között.

A kemence agyagszerkezete kiégetésre került, tehát az átvételt követően azonnal használatba vehető.

Fontos!
A kemencében a nagy hőkülönbségek miatt - kívül, és belül egyaránt - repedések keletkezhetnek, ez teljesen természetes. Ez sem szerkezetileg, sem funkcionálisan a kemence működését nem befolyásolja. A kemencetest szigetelése hasonló, mint a házakon lévő szigetelőrendszer, emiatt durvább fizikai hatásoktól óvni kell!

A kemence felfűtését teljesen száraz, lehetőleg jó illatú fával - (bükk, kőris, akác, szőlővenyige gyümölcsfák, kivéve dió) - kell végezni.
Az égés a sütőtérben folyik, résnyire nyitott ajtónál és nyitott füstelzárónál.

A kemence felfűtéséhez, és a megfelelő sütési hőmérséklet eléréséhez (180-300 °C) időjárástól függően kb. 15-25 kg fa szükséges, amit több, 2-4 részletben kell elégetni.
Sütésre a kemence akkor alkalmas, amikor hamvadó parázsnál a hőmérő stabilan tartja a kívánt értéket. Ekkor a parazsat a széntolóval a kemence végébe toljuk, vagy a hamutérbe húzzuk. Szükség esetén (pl. kenyérsütéskor) a pemettel a tűzteret "felmossuk".

Ez a hőmennyiség alkalmas (a kemence méretétől függően) 10 - 20 kg. nyersanyag megsütésére.
Ezután a kemence még alkalmas a "lassú" hőn sütésre (konfitálás) sólet, és leves főzésre, aszalásra, kb 24 óra.

Kenyér, pizza, vagy langalló sütésekor nincs szükség sütőtepsire, a kemence sütőtere, pemettel való felmosás után, teljesen tiszta, így alkalmas a tésztafélék sütésére.

Ha tepsiben kívánunk sütni, a füstelzárót elzárjuk, a sütnivaló anyagot behelyezzük, és az ajtót becsukjuk.
Pizza, vagy langalló sütése (ha nagyobb mennyiségről van szó) magas hőfokot kíván (250-300 °C), a kemence végében folyamatosan égő tűznél, nyitott füstzárónál, nyitott ajtónál történik.

Az általunk épített kemencék és szállítható kemencék közt funkcionalitást tekintve nincs különbség. A szállítható kemence éppen olyan hatásfokon működik, mint a helyben épített.
A szállítható kemence nagy előnye a mobilitás. Bárhova szállítható, ezáltal a kb. egy hónapig tartó építési munkálatoktól is megkíméljük a vásárlót.
A kemence felfűtésének menete képekkel bemutatva

1. Lépés

Előkészítem a fát.

Nagyon fontos, hogy mindig csak teljesen száraz fával fűtsük fel a kemencét!
A nedves fa rossz égést eredményez, visszagyengítheti az agyagszerkezetet, és a kívánt sütési hőmérséklet sem érhető el vele.
2. Lépés

Bekészítek egyharmad fával

A képen látható alakzatban elrendezett fával könnyedén be lehet gyújtani a kemencénket.
Alulra gyújtósnak kéreg vagy nagyon apróra vágott fa a legmegfelelőbb.
3. Lépés

9:00 Begyújtom

Figyeljünk rá, hogy a füstelzáró nyitott állásban legyen!
4. Lépés

Szétkotrom a parazsat

Ha még ég a tűz, de már van parázs úgy a legcélszerűbb berakni a következő adag fát.
5. Lépés

9:15 h Rárakom a következő harmadot
6. Lépés

Szétkotrom a parazsat
7. Lépés

9:50 h Megrakom az utolsó harmaddal
8. Lépés

10:25 h Szétkotrom a parazsat
9. Lépés

Sütésre kész
10. Lépés

10:50 h Kisöprés és pemettel való "felmosás" után bevetem a kenyeret

Kenyérsütésnél az összes parazsat ki kell húzni a hamuzónyílásba, és enyhén fel kell mosni a kemence alját pemettel.
A kemence füstelzáróját be kell zárni, és így betenni a kenyeret.
11. Lépés

...és íme a végeredmény
Copyright © 2008 Kemenceművek | Minden jog fenntartva.
Kemenceművek